Een fotoreportage op het ritme van je baby

Al elf jaar mag ik kleine wezentjes in de mooiste en fotogenieke poses leggen en fotograferen. Het leuke is om terug te kijken en nu pas te zien hoeveel ik geleerd heb. Mijn manier van werken bleef groeien tot wat het nu is en ik kijk al uit naar hoe het verder zal blijven evolueren.

Ik volgde cursussen in binnen- en buitenland en bestudeerde de tips’n tricks van mijn fotografische heroes in de newborn industry. Ik leerde heel veel, maar leerde vooral wat mijn visie is in newborn en baby fotografie. En dat is “relax, baby is altijd baas”. 😉

Dat vind ik zo boeiend aan fotograferen, dat je wil blijven zoeken, groeien en dromen, net zoals de baby’s die ik mag fotograferen. 😉

Elke foto is een momentopname. Een blijvende herinnering.

Wat is het belangrijkste in newborn en baby fotografie?

Wat ik leerde in al die jaren is geen magische truck, maar een heel simpele basistechniek: geduld. Alle technieken, technologie en inzichten waar ik mee in aanraking kwam zijn terug te brengen tot dit: leren werken op het ritme van je baby blijft de nummer één in alle opgedane kennis.

Elke baby is helemaal zichzelf vanaf dag één, reageert op zijn of haar specifieke manier op bepaalde prikkels, zoals warmte, inbakeren, op de buik liggen, voeding, geluid, …

Het is fascinerend om te zien hoe elke baby al een heel eigen persoontje is bij de geboorte. Zelf had ik dat helemaal niet door bij de geboorte van mijn eigen dochter. Het is iets dat ik heb mogen ontdekken tijdens het fotograferen van newborn babytjes.

Werken op het ritme van je baby is dé geheime saus bij elke fotosessie.

Soms komen ouders de fotostudio binnen met het idee dat hun baby te onrustig is om een fotosessie te laten slagen. Gelukkig is dat niet waar. Door genoeg tijd te voorzien voor je fotosessie, mijn tijd te nemen, je baby de tijd en rust te gunnen om in slaap te vallen, te eten, even te knuffelen bij mama of papa.

Een fotosessie moet, ook voor je baby, een fijne ervaring zijn. Ja, je kindje wordt in specifieke houdingen gelegd en krijgt wat meer prikkels te verwerken in de fotostudio dan thuis. Maar meestal liggen ze heel tevreden te slapen op mijn beanbag of in een prachtige newborn prop.

En als ze niet willen slapen? Dan mogen ze rondkijken, maak ik enkele wakkere foto’s op de beanbag of in een mooie prop. Door rond te kijken, omgevingsprikkels te verwerken en te bewegen worden ze vanzelf ook weer moe. En vallen ze uiteindelijk in slaap. Met de hulp van warmte, inbakeren, het geluid van een baby shusher,… lukt dat soms wat sneller. Maar soms blijven ze even vrolijk wakker 😉 Ook dit is volledig afhankelijk van het karakter van je kindje.

Het is dan ook helemaal ok als je baby wat langer wakker blijft. Dan duurt de fotosessie gewoon iets langer. 😉

Baby is baas tijdens de fotosessie.

Het is misschien grappig om het zo uit te drukken, maar ook helemaal waar. Baby is baas tijdens de fotosessie. Je kan ze niets laten doen wat ze zelf niet willen. Tijd en geduld zijn dan ook mijn superpowers als newborn- en babyfotograaf. Samen met de nodige kennis en ervaring om sneller op te merken wat werkt en wat niet werkt. Babytjes geven je duidelijke feedback en tonen aan wat werkt en wat niet werkt.

De what-you-see-is-what-you-get attitude van je baby vind ik heerlijk verfrissend.

Een ontspannen fotosessie is een samenwerking tussen alle partijen.

Ik ben een babbelaar tijdens een fotosessie. Ik praat heel veel met de ouders in de fotostudio, ik leg uit wat ik ga doen, welke poses ik in gedachten heb. Hoe ik de sessie aan het plannen ben, wanneer ik denk dat het een goed moment is om de familiefoto’s te maken. Wat mijn plan A, B en C is tijdens de fotosessie … Ik ben constant aan het evalueren en mijn acties aan het bijstellen.

Ik stel ook veel vragen, wat de ouders mooi vinden qua kleuren, of ze een specifieke foto in gedachten hebben, over hun ervaringen als jonge ouders,… En of ze nog een kopje koffie willen 😉

Het is ook altijd heel leuk om met de oudere broertjes en/of zusjes te communiceren. Waar het kan laat ik ze graag meehelpen. Ze mogen me assisteren, naast me staan met een speelgoedcamera, mama en papa aan het lachen brengen bij de familiefoto’s (een belangrijke taak!), … Ik wil graag dat ze zich fier kunnen voelen als nieuw grote zus of broer en hen laten merken dat ze een belangrijk onderdeel van de fotosessie zijn. Ze zijn meer dan welkom.

Enkele weken geleden kreeg ik een prachtige recensie op mijn facebookpagina (link)

“Ake is een super vriendelijke en geduldige fotograaf, die werkt op het ritme van de baby. Vanaf het moment dat we binnen stapten tot aan het einde voelden we ons welkom en op ons gemak. De newborn shoot leverde prachtige foto’s op, en tijdens het ‘shooten’ bleef ze op een erg kalme en leuke manier communiceren met onze andere kleuter. Naar onze mening een geboren (kinder) fotografe!”

Toen ik dit las werd ik helemaal blij van binnen, wat dit omschrijft alles waar ik voor wil staan. Een fijne ervaring én een mooi eindresultaat. En ik was heel blij dat ik dat had kunnen weergeven.

Wat als je baby echt niet graag meewerkt tijdens de fotosessie?

Het is uitzonderlijk, maar sommige babytjes hebben echt geen zin in een fotosessie. Elke babyfotograaf heeft dit al meegemaakt. En ook dat is helemaal ok. Een baby kan zijn dagje niet hebben, last van krampjes, een sprongetje aan het maken zijn of zich echt niet goed voelen.

In dat geval bespreek ik samen met de ouders wat de beste oplossing is. Meestal spreken we een nieuwe datum af om de fotosessie verder te zetten. Een baby stress bezorgen tijdens de fotosessie voor enkele foto’s heeft geen zin. Tijdens die tweede opvolg fotosessie krijg ik een veel gelukkigere baby voor mijn lens. Rustiger, en met mooie foto’s als eindresultaat.

Een fotosessie is de mooiste manier om de tijd even te laten stilstaan.

Nu mijn dochter de tienerleeftijd bereikt heeft kijk ik meer en meer terug naar foto’s van vroeger. Zo blij dat ik die belangrijke momenten nog even bij me kan houden in beelden.

Heb je nog vragen over hoe een fotosessie verloopt of wil je graag wat meer informatie over een fotosessie? Contacteer me via hello@akevandervelden.be of volg me op instagram en facebook.

Interesse in een newborn fotosessie? Klik hier voor alle informatie.


Gepubliceerd op:

Terug naar het blogoverzicht