Waarom foto’s van jou en je newborn zo belangrijk zijn

Newborn fotografie wordt steeds bekender, maar deze vorm van fotografie is eigenlijk nog jong. Het begon allemaal midden jaren negentig met de fotografe Anne Geddes.

Wie kent haar beroemde foto’s van schattige baby’s in bloemen en pompoenen niet? Haar foto’s waren voornamelijk bestemd voor kalenders, boeken en postkaarten, maar raakten heel veel harten.

Het duurde nog even tot het idee om newborn foto’s van je eigen kindje te laten maken de weg vond naar de woonkamer. Het newborn verhaal begon in Amerika en Australië en vond de laatste 10 jaar ook zijn weg naar Europa.

Wat is newborn fotografie precies?

Newborn foto’s zijn portretten van je pasgeborene in mooie slapende poses. Omdat je baby nog weinig controle heeft over zijn lichaam is het de voorkeur om slapende portretten te maken. Zo kan je baby ontspannen in de mooiste poses gelegd worden.

Een fotosessie vindt meestal plaats tussen de eerste tien dagen en derde week na de geboorte. Het is een unieke periode in het leven van een babytje, omdat het ‘newborn window’ erg kort is. Na drie à vier weken heeft je baby er veel minder zin in om zich in mooie gekrulde poses te laten leggen. Een baby van drie weken jong is ook al een stuk minder slaperig. De flexibiliteit die de baby in de buik vertoonde ruilen ze al snel in voor een nieuwsgierigheid naar de buitenwereld.

De uitgerekende datum (of geboortedatum na die periode) van je baby is de datum waar we van uitgaan om de newborn periode te berekenen. Kindjes die te vroeg geboren worden behouden immers veel langer de flexibiliteit en slaperigheid van een newborn.

Wanneer kreeg ik de newborn foto kriebel te pakken?

Ik heb het even opgezocht, mijn eerste newborn baby fotografeerde ik meer dan 9 jaar geleden. Het was een evolutie die heel natuurlijk aanvoelde, na de geboorte van mijn eigen dochter.

Hoewel ik in 2007 aan het Narafi afstudeerde als fotografe met een carrière in de modewereld in gedachten, brachten de foto’s van mijn eigen dochter en de kinderen van vrienden andere klanten naar mijn fotostudio.

En na een tijdje werd het kristalhelder in mijn hoofd. Ik hou van de ‘what you see is what you get attitude’ van een kind. De echtheid van een baby en kind is zo (h)eerlijk bevrijdend. Dus begon ik mezelf bij te scholen. Want ik wou zo veel weten. Hoe kan ik veilig de mooiste newborn foto’s maken? Hoe poseer ik mooi en vlot een baby? Wat is de fotografie stijl die ik wil aanbieden?

Ik volgde enkele workshops in de USA, omdat er 10 jaar geleden in Europa nog weinig bekend was over newborn fotografie. In combinatie met mijn kennis door een bachelor in de sociale sector leerde ik voor mezelf drie kenwoorden in newborn fotografie te definiëren: Simplicity. Patience. Compassion.

Simplicity

Een goede newborn foto moet er, volgens mijn eigen persoonlijke mening, zo natuurlijk en ontspannen mogelijk uitzien. De focus ligt op het pasgeboren trots en geluk van nieuwe ouders én het tonen van een connectie tussen ouder en kind. Die kleine onvergetelijke details van de eerste dagen fotograferen, is mijn ultieme doel.

Het eindresultaat van een fotosessie van een newborn moet er uitzien alsof de baby zelf, zonder enige inspanning van buitenaf, ontspannen in de getoonde pose in slaap zou kunnen vallen.

Patience

Want natuurlijk is het allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt 😉 Een goede newborn fotosessie kost tijd. Een baby heeft vanaf dag één al een eigen drukke eigen agenda: eten, boertjes laten, luiers vullen, de wereld ontdekken, knuffelen met mama en papa, weer in slaap vallen,…

Hoe meer baby’s ik fotografeer hoe meer ik inzie dat elke baby vanaf de geboorte een eigen persoonlijkheid heeft. Als nieuwe mama zag ik dat zelf eerst niet, maar hoe meer babytjes ik ontmoet, hoe duidelijker het wordt. Sommige kindjes drinken graag snel, anderen weer liever traag. Sommigen hebben het sneller koud, liggen graag of helemaal niet graag bloot of reageren anders op aanraking. Elke pasgeborene is fysiek ook net wat verschillend. Sommige kindjes hebben lange vingers, armen of benen, een boller buikje… Hierdoor wordt een newborn pose bij elke baby toch weer net iets anders.

Ik hou graag rekening met al die verschillen die ik opmerk tijdens een fotosessie. Samen met de ouders ontdek ik vaak leuke, speciale en unieke eigenschappen van de baby.

Yep, een newborn fotosessie kost dus tijd, maar ik ben heus niet heel de tijd aan het fotograferen. Tijdens een vlotte newborn fotosessie hou ik mijn camera misschien 30% van de tijd vast, de andere momenten ben ik de baby in een mooie pose aan het leggen, aan het praten met de ouders of aan het wachten tot baby zijn buikje rond gegeten heeft.

Compassion

Een afspraak in mijn gezellige fotostudio in Antwerpen is vaak de eerste grote uitstap van een nieuw gezin. Alles is nog nieuw en vaak nog wat onwennig. Door rustig de tijd te nemen, de noden van ouders en baby in te schatten komen we samen tot een prachtig eindresultaat. Want ontspannen ouders en babytjes zorgen voor de mooiste eindresultaten.

Foto’s leggen unieke momenten vast.

Want ja, het eindresultaat, in de vorm van foto’s, een boek of wall art zijn het ZO waard! Alle ouders zijn zo trots op de foto’s van hun kleintje. Foto’s als herinneringen van die eerste weken, de eerste dierbare foto’s als nieuw gezin, …

Ik zie het als gedocumenteerde momenten van pure liefde.

Een newborn fotosessie is een ervaring op zich.

Een newborn fotosessie is een ervaring op zich, een uniek moment in je nieuwe leven als ouder. Ik maak het mijn persoonlijke missie om die ervaring zo fijn mogelijk te maken.

Weet je, voor mij is één van de mooiste momenten tijdens een fotosessie om me even over mijn schouder te kijken als ik de baby in de juiste pose leg. De fiere en stralende gezichten van de ouders aanschouwen is prachtig om te zien.

Wees aanwezig in familiefoto’s.

Het is dan ook een kleine persoonlijke missie voor mezelf om mooie foto’s van je kindje én foto’s van jou en je nieuwe gezin te mogen fotograferen. Voor nu en voor later.

Ik weet dat je je als jonge mama niet altijd op je mooiste voelt, zeker als je pas bevallen bent. Maar, no worries, ik heb mijn hele fotografie stijl gebaseerd om een foto te maken die de connectie tussen jou en je kindje weergeeft. Heel close, wang tegen wang, en uiteraard zo flatterend mogelijk 😉

Met het resultaat ga je later veel vragen van je kindjes kunnen beantwoorden. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat kinderen waarvan de ouders aanwezig zijn in familiefoto’s met meer zelfvertrouwen en eigenwaarde opgroeien. Zo leren de kinderen zichzelf zien als een belangrijk onderdeel van de familie eenheid. Via deze link kan je er mee over lezen.

Zelf verloor ik als prille achttienjarige mijn mama aan kanker. De foto’s die ik onlangs kreeg van een familielid, van mezelf als baby en enkele foto’s van mezelf met mijn ouders doen me heel wat. Binnen de week hing één van deze foto’s aan de muur. Kun je raden welke? Jawel, die van mezelf met mijn ouders.

Newborn fotografie is…

… in het heel kort: absoluut de moeite waard.

Het zijn de tastbare beelden aan die eerste weken als jonge ouder toen alles nog zo nieuw en anders was. Het zijn de herinneringen van je eigen hart dat opeens buiten je eigen lichaam klopt. Alle momenten in die eerste weken staat in het teken van de ‘eerste keer’.

Of zoals Winnie the Pooh het zo mooi zegt: A grand adventure is about to begin.

Bekijk zeker mijn portfolio eens om te bekijken of ook jij zo’n herinneringen wenst! (link) En als je nog vragen hebt, ik vertel je er graag meer over. Je kan me altijd contacteren via deze link.

Groetjes,

Ake.


Gepubliceerd op:

Terug naar het blogoverzicht