Wat is Tween fotografie?

Het was ook een nieuwe term voor mij. maar dit is wat ik leerde: Na de plechtige communie of lentefeest foto’s lijkt het wel alsof professionele foto’s een beetje in de vergeethoek raken. De periode tussen de plechtige communie en een trouwfeest of een eerste kindje lijken wel een vergeten periode.

En dat vind ik best jammer.

Smartphone selfies met katten- en konijnenoortjes lijken deze periode te overbruggen. Niet dat ik dat zelf nooit doe hoor, zo’n poezen oortjes op mijn hoofd, maar ik laat die foto’s na 24 uur netjes verdwijnen in mijn instagram stories. Bloos bloos 😉

En hoewel zo’n kattenoortjes foto’s heel leuk zijn, is dat misschien niet dé foto die je binnen 5, 10 of 20 jaar wil tonen als herinnering aan die periode 😉

Maar wat is dat nu precies, die tweenperiode?

Een tween, zoals dat in het Engels heet, is de leeftijd tussen de tien en veertien jaar. Niet echt een kind meer, maar zeker nog geen fulltime tiener. Een inbeTWEEN, als het ware 😉

Het is me zelf pas opgevallen, nu ik zelf een tweenager heb rondlopen, dat het fotograferen wat stil valt rond deze periode. Ik vergeet vaak om een sessie in te plannen met mijn eigen dochter. De laatste foto’s dateren van 5 maanden geleden!

Maar deze leeftijd verdient het ook om in de verf gezet te worden. Je ziet kinderen zo snel veranderen, ook op deze leeftijd. Hun zoektocht naar zelfstandigheid, de eerste stapjes naar het tiener zijn. Mooie momenten om voor altijd op beeld te hebben. En een tof moment om een fijne herinnering te creëren, om later naar terug te kijken, als al die gekke hormonen wat tot rust gekomen zijn 😉

Voor mezelf, als mama, voelt het aan alsof dit de laatste jaren zijn waarin ze nog niet volledig de stap naar volwassenheid aan het zetten zijn. Ze kunnen het ene moment nog heerlijk kind zijn en op een ander moment (vaak 5 minuutjes later) een gevat volwassen antwoord geven.

Ik fotografeer dan ook graag beide kanten van je beginnende tiener tijdens een fotosessie, zowel het jonge speelse kind, als de jongvolwassene worden in beeld gebracht tijdens de fotosessie.

De pre-teen tijd is een emotionele, soms wat verwarrende periode, waarin het zelfvertrouwen van je kind nog een flinke boost moet krijgen. Ze zijn vaak nog zo onzeker! De moedige eerste stapjes naar zelfstandigheid (alleen met de bus of fiets naar school, de eerste keer met een vriend(in) naar de stad, naar de film…) zijn vaak voor de ouders ook een rollercoaster van mee groeien en leren loslaten. Zo heb ik ,de eerste keer dat mijn dochter alleen naar school fietste, naar school gebeld om te vragen of ze veilig aangekomen was. Ze was vergeten een berichtje te sturen bij aankomst 😉 Yep, voor ons is het ook aanpassen!

Wat me opvalt is dat onze kinderen ook al op een heel andere manier met social media omgaan dan wij. Het is een vorm van communicatie en kijken naar anderen. Maar het wordt ook vaak als een spiegel gebruikt. Zoals wij vroeger in de spiegel keken, zo hebben onze tweens & teens een smartphone waarmee ze via selfies zichzelf tonen en om zachte feedback vragen.

Maar vaak zijn deze foto’s zwaar bewerkt met de allerlei apps en filters. Want het social media beeld waaraan ze willen voldoen is vaak heel streng. Gelukkig is de tijd van de perfectie model wat aan het keren, en worden hashtags als #perfectelyimperfect nu ook vaker gebruikt.

Tijdens een fotosessie toon ik graag je beginnende tiener in een leuk stadsomgeving, en maak ik foto’s waarin ze zichzelf durven tonen zoals ze echt zijn. Soms wat goofy, introvert of verlegen, maar op het einde van de fotosessie altijd met een pak meer zelfvertrouwen. Foto’s buiten zijn een minder grote drempel dan in de studio. Een omgeving met flitsen is vaak wat intimiderend, een omgeving buiten is vaak veel vertrouwder en laat vaak hun eigen creativiteit naar buiten komen.

Het is tijdens een fotosessie zo fijn om te merken hoe ze van het zenuwachtige begin groeien naar een reeks foto’s met meer zelfvertrouwen in hun poses. Vaak komen ze met eigen ideeën! De manier waarop ze in de camera kijken en durven poseren is zo verschillend naar het einde van de fotosessie toe. Heerlijk om te zien!

Door hen te helpen om de juiste poses te vinden (lees: heel duidelijk aan te sturen) en met een gezonde dosis humor, fun, en zelfrelativering wordt zo’n fotosessie altijd een fijne ervaring. En met prachtige blijvende foto’s als eindresultaat.

Wil je graag meer weten? Kijk zeker eens naar mijn Tiener portfolio. Je vindt er alle informatie over prijzen en wat je mag verwachten.

Nog vragen? Je mag me uiteraard ook altijd een mailtje sturen naar hello@akevandervelden.be.


Gepubliceerd op:

Terug naar het blogoverzicht