Wat staat er in de newborn fotosessie checklist voor ouders?

Een newborn fotosessie van je pasgeboren babytje is vaak de eerste grote uitstap als een nieuw gezin. Jezelf en je nieuwe gezin ’s ochtends goed georganiseerd krijgen is niet altijd even gemakkelijk.

En dat brengt soms wat stress met zich mee. Maar dat is helemaal niet nodig! Met de volgende tips zorg ik er graag voor dat je newborn sessie zo fijn mogelijke verloopt.

Zo kan je uitstap naar de fotostudio zo vlot mogelijk verlopen. Met een beetje voorbereiding wordt de fotosessie van je pasgeboren spruit een gezellige en zo stressloos mogelijke ervaring.

In de fotostudio zelf heb ik zoveel mogelijk materiaal voorzien om je fotosessie zo gezellig en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Er is een verzorgingstafel aanwezig, een flessenwarmer, een koelkast gevuld met water en frisdranken, koffie en thee en wat kleine versnaperingen.

Er liggen ook wat extra luiers en natte doekjes klaar in de studio, hoewel de meeste ouders liever gebruik maken van een eigen merk is een kleine reserve soms handig.

Vraag me gerust wat je nodig hebt en ik help jullie graag verder. Ik vind het zo belangrijk dat die eerste fotosessie met je baby een zo fijn mogelijke ervaring wordt.

Daarom schreef ik deze tips, voor jou als ouder om je newbornsessie zo rimpelloos mogelijk voor te bereiden en te laten verlopen.

Tip1. Boek de fotosessie op voorhand.

Probeer je sessie te boeken voor de baby geboren is. Zo ben je zeker van een plekje in mijn agenda. Ik stuur je de link naar een online kalender waar je, na de geboorte an je kindje, zelf de dag van je sessie kan vastleggen. Zonder heen- en weer mailen, direct bevestigd. Je kiest zelf je dag en aanvangsuur. Handig, zorgeloos en eenvoudig.

In de meest ideale omstandigheden is het aangewezen om je baby zo jong mogelijk te fotograferen. Vanaf dag 6 tot 2 weken is ideaal. Iets oudere baby’s zijn vaak al iets wakkerder tijdens de fotosessie of krijgen al wat meer last van babyacné. Na jaren ervaring kan ik je ook meegeven dat babytjes in de ochtend wat rustiger zijn dan in de late namiddag. Maar als een fotosessie moeilijk te organiseren is in die periode vind ik het helemaal niet erg je baby in week 3 of 4 te fotograferen. Ik kan je niet altijd de typische slapende newborn foto’s garanderen, maar het resultaat gaat sowieso de moeite zijn.

Tip 2. Zorg voor schone handen.

Je handen worden vaak getoond in de foto’s. Zeker bij de familiefoto’s waarbij je de baby in je handen houdt. Soms worden er ook handen bij foto’s van je kindje alleen gebruikt om een vorm van connectie en warmte weer te geven in de foto.

Zorg er dan ook voor dat je handen verzorgd en schoon zijn. Dat staat mooi op de foto 😉

Tip 3. Breng genoeg melk mee.

Het is steeds een goed idee om extra voeding voor je baby te voorzien. Een baby drinkt soms iets vaker tijdens de fotosessie dan thuis. Sommige dagen heeft een baby ook meer honger dan anders. Het is een goed idee om voorzien te zijn op hongerige dagen.

Geef je flesvoeding? Breng zeker genoeg flesjes mee. Want een hongerige baby is geen gewillig fotomodel, Hoe zou je zelf zijn! 😉

Geef je borstvoeding? Ik maak graag de tijd vrij om in de fotostudio rustig borstvoeding te geven aan je kindje.

Het ideale uitgangspunt is dat een fotosessie kan starten na na een voeding. Als we het aankomen in de fotostudio kunnen laten aansluiten met een voeding, zijn we goed vertrokken. Lukt dat niet, even goed. We volgen sowieso het ritme van je baby.

Ik neem liever een kleine fotopauze om de baby te laten eten, dan een hongerige baby te fotograferen. Je kindje is meestal heerlijk ontspannen na een voeding. Familiefoto’s na een voeding is vaak ook gemakkelijker nadat de baby net gedronken heeft.

Oh ja, en als ik zeg ‘genoeg voeding voorzien’, dacht jij dan ook direct aan voldoende luiers? 😉

Tip 4. Draag gemakkelijke kleding voor baby en ouders.

Bij een newborn fotosessie probeer ik een temperatuur van ongeveer 25 graden aan te houden in de buurt van je baby. Zo is je kindje warm en comfortabel tijdens de fotosessie. Dat wil zeggen dat jij je best ook in dunne laagjes aankleed. Niet te warm, want het warme comfort van je baby staat voorop.

Voor familiefoto’s verkies ik rustige, aardse kleuren. Beige, grijs, roze, bruin, blauw,… Je ontvangt een uitgebreide PDF met kledingtips als je je fotosessie geboekt hebt.

En mama, ik weet dat je je nog niet 100% voelt, en je vaak nog wat onzeker bent over je uiterlijk net na de bevalling, maar die foto van jou en je kindje wil je echt niet missen! Dat is iets waar je later met zoveel liefde naar gaat terugkijken.

Het is ook altijd een goed idee om een extra setje kleding mee te brengen naar de studio. Je baby kan soms wat… onvoorspelbaar zijn 😉 Zelf heb ik ook altijd een extra setje kleding voor mezelf klaarliggen in de fotostudio… Want yep, dat is soms nodig.

En dit gegeven sluit naadloos aan bij tip nr vijf…

Tip 5 Poop is ok!

Bij blote baby foto’s gebeuren er soms ‘accidentjes’ en dat is helemaal ok. Er liggen absorberende laagjes onder mijn bovenste ‘pretty layer’, en alle gebruikte dekens worden altijd gewassen na de fotosessie. Dus als nature calls, weten we daar wel raad mee.

Vaak is je kindje ook wat rustiger nadien, omdat darmpjes en maagje tot rust gekomen zijn. Alleen maar mooi meegenomen dus!

Tip 6. Broer en Zus zijn ZO welkom in de fotostudio.

Familiefoto’s bij een newborn sessie zijn ZO belangrijk. Het maken van familiefoto’s is één van mijn stokpaardjes. Daar kan je in deze blogpost meer over lezen.

Bij familiefoto’s mogen grote broer en zus uiteraard niet ontbreken. Een newbornsessie duurt langer dan een andere fotosessie (een drie tal uurtjes, met voedingen, in slaap vallen, poseren,… inbegrepen) en het wachten kan soms wat lang zijn voor grote broer en zus.

Maar daar hebben we uiteraard aan gedacht. Er is een krijtmuur in de fotostudio waarop getekend mag worden, er is een schuif met speelgoed aanwezig, er zijn leesboekjes én er is wifi voorzien. Zo kan een tablet ook altijd de nodige soelaas brengen ;-). Er kan ook altijd iemand even met de kindjes naar de speeltuin om de hoek wandelen of naar de net aangelegde schelde kaaien op het einde van de straat.

Voor de familiefoto’s en de foto’s van broers en zussen spreek ik vaak vooraf even met je af wat ik mag aanbieden als ‘omkoperij’. Er staat ook een groot lego hoofd in de studio met kleine cadeautjes voor goed meewerkende kindjes 😉 Dat werkt vaak heel goed.

Tip 7. Veiligheid eerst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De veiligheid van je baby is ten altijd prioritair in de fotostudio. Ik ben getraind om opmerkzaam te blijven tijdens de fotosessie. Zo hou ik steeds de temperatuur, bloedcirculatie, ademhaling, ondersteuning en houding van je baby in de gaten. Ik vertel jullie ook steeds wat ik ga doen en waarom.

Ik voer niet elke newborn pose uit die je op het internet terugvindt. Sommigen zijn in mijn ogen niet altijd even veilig of brengen te veel stress voor de baby met zich mee. Als ik merk dat een bepaalde houding niet comfortabel is voor je kindje gaan we naadloos over naar de volgende.

Op mijn website (link naar NB) vind je een mooi overzicht van wat je mag verwachten tijdens een fotosessie. Kijk zeker dat mijn stijl en visie met die van jou overeenkomen.

Als je tijdens de fotosessie opmerkingen of vragen hebt, stel ze gerust! Ik overleg graag met jou om tot een veilig en mooi eindresultaat te komen.

Tip 8. Samen je fotosessie stylen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Graag bekijk ik samen met jou welke kleuren en accessoires we gebruiken tijdens de fotosessie. Hou je van neutrale kleuren, refereer je in de foto’s graag naar de kleuren van het geboortekaartje of de kleuren thuis? Heb je een favoriete kleur die je graag ziet terugkomen in de foto’s? Is er een bepaald accessoire dat je graag wil gebruiken? Vertel het me en dan bekijk ik samen met jou wat mogelijk is.

In mijn fotografiestijl verkies ik een warm-minimalistisch eindresultaat, waarin alle aandacht naar je kindje gaat. Mooi gekozen accessoires en kleuren zijn de accenten die je kindje nog meer doen stralen in de foto, maar nemen nooit de overhand.

Tip 9. Relax… and enjoy de fotosessie!

Soms komen ouders de fotostudio binnen met het idee dat die mooie foto’s bij hen niet gaan lukken. Gelukkig kan ik zo altijd het tegendeel bewijzen 😉

Het geheime codewoord? Geduld.

Alles lukt zo goed als altijd met de juiste dosis geduld. De reden waarom een newborn sessie wat langer duurt dan andere sessie is omdat ik tijd voorzie om kleine delays op te vangen. Ik ga er nooit vanuit dat je kinderen van het eerste moment perfect gaan meewerken, maar voorzie mogelijke kleine omwegen en trucjes om tot het juiste resultaat te komen.

De newborn periode van je baby is zo kort en fotogeniek, het zou jammer zijn om niet onze tijd te nemen om tot het mooiste resultaat te komen. Dus, RELAX, it’s going to be fine! En geniet van de mooie poses waarin ik je baby leg. Ze zijn maar één keer zo klein.

Voila, Dat waren Negen Tips om van de eerste fotosessie van je kleintje een succes te maken.

Ik hoop dat ze je geholpen hebben om met meer vertrouwen een fotosessie te boeken. Graag geef ik je nog even in’t kort mee wat je zeker mag meebrengen naar je fotosessie: De praktische newborn-fotosessie-meebreng-lijst:

Breng extra luiers & natte doekjes mee, we gaan ze zeker kunnen gebruiken. Breng een tutje mee als je kindje dit gebruikt.

  • Vergeet zeker geen extra melk voor de extra hongertjes tijdens een fotosessie.
  • Breng een extra setje kleding voor jezelf, zodat we ‘accentjes’ kunnen opvangen.
  • Vergeet geen snacks voor jezelf. Fotosessies kunnen je hongerig maken 😉
  • Lees rustig de pdf even door die ik je stuur nadat je de sessie geboekt hebt. En als je nog vragen hebt, shoot! Daar ben ik voor.

Interesse in een newborn fotosessie? Klik hier voor alle informatie.


Gepubliceerd op:

Terug naar het blogoverzicht